Romée en Olga zijn in dienst bij Timon, een landelijke christelijke organisatie voor jeugd- en jongvolwassenzorg. In Zeeland biedt de organisatie pleegzorg en ambulante jeugdhulp. Olga en Romée gaan de hele provincie door voor hun werk. Ze begeleiden kinderen van nul tot 21 jaar en weten vooraf niet hoe lang de pleegzorgperiode zal duren. Romée is na haar studie Pedagogiek pleegzorgbegeleider geworden. Olga is zij-instromer en komt uit de psychiatrie.
Meerzijdig partijdig
De pleegzorgbegeleider is als een spin in het web. Hij of zij ondersteunt het kind en gaat voor samenwerking tussen de ouders, pleegouders en andere betrokkenen, zoals leraren. Samen stellen ze een zorgplan met doelen op en dat evalueren ze regelmatig. "Het kind staat centraal”, legt Romée uit. "We handelen vanuit het belang van het kind.” Daarbij is het belangrijk dat de pleegzorgbegeleider open staat voor de visie van de ouders én pleegouders. "Soms is het hard werken om iedereen op één lijn te krijgen, maar dat is wel ons doel. We gaan voor gedeeld opvoederschap. Een kind is, vrijwillig of gedwongen, in een pleeggezin geplaatst, maar de ouder moet altijd de ouder blijven als dat kan. Dat is niet altijd makkelijk. Je krijgt wel eens met ingewikkelde situaties te maken, waarin je de boel moet sussen. Daarom is het in onze functie belangrijk om meerzijdig partijdig te zijn. Een helikopterview is onmisbaar om van een afstand naar de situatie te kijken. Je probeert ouders en pleegouders elkaar te leren begrijpen.” Want ouders beslissen nog steeds mee over de opvoeding van hun kind in een pleeggezin. "Mag een kindje mama zeggen tegen de pleegmoeder, mag ze een bikini dragen of liever een badpak?”, schetst Romée vragen die voorkomen.
Floreren
Voor een kind dat hulp nodig heeft, zoekt Timon een passend gezin. "Er zijn veel vormen van pleegzorg”, vertelt Olga, zoals crisisopvang, weekendopvang en pleegzorg voor korte en lange termijn. "Eens in de maand een plek kunnen bieden aan een kindje helpt al.” Daarbij kunnen ook alleenstaanden pleegouder worden. Bij een nieuwe match gaat de pleegzorgbegeleider op kennismakingsbezoek bij het gezin. De eerste keer is het kind er niet bij, de tweede keer wel. De begeleiding wordt afgestemd op de situatie, zoals de leeftijd van het kind. Olga en Romée gaan met een kind - of juist een pleegbroertje of -zusje - naar de speeltuin of drinken een kop thee met een ouder of pleegouder, net wat er nodig is. "Pleegouders denken vaak dat ze het perfect moeten doen en bellen soms huilend op als ze met de handen in het haar zitten”, vertelt Romée. "Luisteren helpt meestal al.” In deze baan komen empathisch vermogen, sociale vaardigheden, stressbestendigheid en een rustige, nuchtere houding dan ook goed van pas.
Olga en Romée werken met kwetsbare kinderen, al dan niet met gezondheidsproblemen. Sommige ervaringen gaan hen niet in de koude kleren zitten. "Het fijne is dat ik me niet alleen voel”, zegt Romée. "Je hebt een buddy die je begeleidt en als ik in onze groepsapp vraag of ik even met iemand kan bellen om mijn hart te luchten, krijg ik meteen reactie.” Hun baan is soms zwaar, maar Olga en Romée zien iedere week lichtpuntjes. Soms groot, soms klein. "We werken vanuit hoop naar herstel”, aldus Olga, “hoop dat een kind uiteindelijk terug kan naar de ouders of als volwassene zelfstandig kan wonen.” Een baby'tje dat rustig in slaap durft te vallen, een kind dat een pleegouder een knuffel geeft of de pleegzorgbegeleider genoeg vertrouwt om te vertellen wat hem of haar dwars zit, maar ook ouders die op de koffie gaan in het pleeggezin. “Dat zijn allemaal successen”, zeggen Romée en Olga. “Als ouders en pleegouders goed samenwerken, zodat het kind kan floreren, dan zijn wij tevreden.”
Zoek jij ook werk dat raakt? Kies dan voor een functie bij Timon!
✔️Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze recruiters op www.werkenbijtimon.nl/kennismaken en ontdek wat jouw mogelijkheden zijn bij Timon! Dit artikel is geschreven door Britta Janssen en eerder verschenen in Weekblad de Bode.